πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «μετάφραση Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού»

Η διπλή φορολόγηση των κατοίκων εξωτερικού είναι ένα ζήτημα που αφορά όλο και περισσότερα άτομα σε όλον τον κόσμο. Καθώς πολλοί άνθρωποι πλέον επιλέγουν να εργαστούν και να κατοικήσουν μόνιμα σε χώρα του εξωτερικού, οι διμερείς συμφωνίες και οι νόμοι προσαρμόζονται διαρκώς. Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ο πιο πρόσφατος νόμος για τη φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού θεσπίστηκε το 2021. Με βάση αυτόν τον νέο νόμο και τις σημαντικές αλλαγές που περιλαμβάνει, κάθε εφορία ζητά συγκεκριμένα έγγραφα με ακόμη πιο συγκεκριμένη επικύρωση.

Θέλω να πάω στο:

Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού: πώς να αποφύγεις τη διπλή φορολόγηση

  1. Τι είναι η διπλή φορολόγηση
  2. Μάθε τις διμερείς συμφωνίες
  3. Ζήτα φοροαπαλλαγή
  4. Επίλεξε τρόπο φοροαπαλλαγής
  5. Δήλωσε τη φορολογική κατοικία σου
  6. Ενημερώσου σωστά
  7. Κράτα λεπτομερές αρχείο
  8. Εν ολίγοις

Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού από το 2021 και μετά

Αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης

Υποχρέωση φορολογικής δήλωσης

Φορολογικός εκπρόσωπος

Δήλωση γάμου

Αναδρομική αλλαγή φορολογικής κατοικίας

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση εφορία κατοίκων εξωτερικού»

Μετάφραση εγγράφων για εφορία

Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού: πώς να αποφύγεις τη διπλή φορολόγηση

Διπλή φορολόγηση είναι η κατάσταση κατά την οποία πληρώνεις φόρο δύο φορές για την ίδια πηγή εισοδήματος. Δηλαδή, είτε όταν πληρώνεις φόρο ως μέλος εταιρείας και ως φυσικό πρόσωπο είτε όταν πληρώνεις φόρο σε δύο διαφορετικές χώρες.

Αν σκοπεύεις να εργαστείς στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφάρμοσε φορολογικές στρατηγικές. Έτσι θα ελαχιστοποιήσεις τις φορολογικές σου υποχρεώσεις και στις δύο χώρες.

Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για το τι να κάνεις για να την αποφύγεις:

1. Τι είναι η διπλή φορολόγηση

Καταρχάς, η διπλή φορολόγηση είναι δύο ειδών:

(α) Εσωτερική: μέσα στην ίδια χώρα. Για παράδειγμα, μια εταιρεία πληρώνει φόρο για τα κέρδη της. Στη συνέχεια οι μέτοχοί της πληρώνουν ξανά φόρο για τα μερίσματα που λαμβάνουν από αυτά τα κέρδη μετά τη φορολόγηση.

(β) Διεθνής: όταν δύο διαφορετικές χώρες διεκδικούν το δικαίωμα φορολόγησης του ίδιου εισοδήματος. Για παράδειγμα, μία επιχείρηση (ή ένας ιδιώτης) πληρώνει φόρο για τα κέρδη στη χώρα όπου εδρεύει. Στη συνέχεια πληρώνει φόρο και στη χώρα όπου στέλνει τα κέρδη.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση εκκαθαριστικού»

Μετάφραση για εφορία κατοίκων εξωτερικού

2. Μάθε τις διμερείς συμφωνίες

Πολλές χώρες έχουν συνάψει διμερείς φορολογικές συμφωνίες μεταξύ τους για να αποτρέψουν ή να μετριάσουν τη διπλή φορολόγηση. Αυτές οι συμφωνίες καθορίζουν ποια χώρα φορολογεί ποια είδη εισοδήματος. Επομένως, μάθε για τις Συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που έχει συνάψει η Ελλάδα με τη χώρα διαμονής σου.

3. Ζήτα φοροαπαλλαγή

Αν έχεις πληρώσει φόρο σε μια ξένη χώρα, ζήτα φοροαπαλλαγή στη χώρα σου. Έτσι θα συμψηφίσεις τον φόρο που οφείλεις στη χώρα καταγωγής σου, διασφαλίζοντας ουσιαστικά ότι δεν θα πληρώσεις φόρο δύο φορές για το ίδιο εισόδημα.

4. Επίλεξε τρόπο φοροαπαλλαγής

Ορισμένες χώρες προσφέρουν τρόπους απαλλαγής για να αποφύγεις τη διπλή φορολόγηση. Φυσικά η Ελλάδα είναι μία από αυτές και έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες με άλλα κράτη. Καταρχάς, λοιπόν, μάθε αν ισχύει μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και της χώρας διαμονής σου. Αν ναι, δεν θα πληρώσεις καθόλου φόρο για το εισόδημά σου από το εξωτερικό. Διαφορετικά, ζήτα η εφορία να αφαιρέσει τους φόρους που κατέβαλες στο εξωτερικό. Φυσικά, θα πληρώσεις μόνο τον φόρο για εισοδήματα που απόκτησες στην Ελλάδα (π.χ. από ενοίκια).

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση βεβαίωσης αποδοχών κατοίκων εξωτερικού»

Μετάφραση βεβαίωσης αποδοχών

5. Δήλωσε τη φορολογική κατοικία σου

Αν ως φορολογούμενος (φυσικό πρόσωπο) ζεις μεταξύ δύο χωρών, καθόρισε με σαφήνεια τη φορολογική σου κατοικία. Συνήθως, αυτό έχει σαν βάση τον αριθμό των ημερών που περνάς σε μια χώρα. Πολλές χώρες χρησιμοποιούν την κατοικία για να καθορίσουν ποια χώρα θα φορολογήσει συγκεκριμένα είδη εισοδήματος. Καθόρισε, λοιπόν, με σαφήνεια την κατοικία σου σε μία χώρα, και απόφυγε έτσι τη φορολόγηση και στις δύο.

6. Ενημερώσου σωστά

Οι φορολογικοί νόμοι αλλάζουν συχνά και είναι πολύπλοκοι, ειδικά όταν πρόκειται για διεθνές εισόδημα. Επομένως, ενημερώσου για τις πρόσφατες αλλαγές, ώστε να γλιτώσεις την κατά λάθος διπλή φορολόγηση. Επίσης, το φορολογικό έτος ίσως διαφέρει μεταξύ της Ελλάδας και της άλλης χώρας. Βεβαιώσου ότι ευθυγραμμίζεις το εισόδημα και τις φορολογικές πληρωμές για να αποφύγεις τυχόν διαφορές. Φυσικά, ο πιο κατάλληλος να σε ενημερώσει είναι ένας φοροτεχνικός τον οποίο μπορείς να ορίσεις και ως φορολογικό σου εκπρόσωπο.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση φορολογικής δήλωσης»

Μετάφραση φορολογικής δήλωσης 

7. Κράτα λεπτομερές αρχείο

Τέλος, κράτα αρχείο με όλα τα οικονομικά σου στοιχεία. Αυτά περιλαμβάνουν αφενός τους φόρους που πλήρωσες και αφετέρου τυχόν επιστροφές και φοροαπαλλαγές που ζήτησες και πήρες. Επίσης, συγκέντρωσε μισθολογικές βεβαιώσεις και στοιχεία για άλλες πηγές εισοδήματος. Μην ξεχνάς ότι όλα αυτά είναι πολύτιμα για να αποδείξεις τη φορολογική σου θέση. Ακόμη, αν σου κάνει έλεγχο η εφορία θα αποδείξεις ότι έχεις πληρώσει τους φόρους σου.

8. Εν ολίγοις

Η διπλή φορολογία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βάρος τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα. Ωστόσο, μπορείς να ελαχιστοποιήσεις ή να αποφύγεις τη διπλή φορολόγηση με προσεκτικό σχεδιασμό και σωστή ενημέρωση. Ζήτα τη συμβουλή ενός επαγγελματία φοροτεχνικού για την περίπτωσή σου. Τέλος, ανάθεσε τις μεταφράσεις των εγγράφων σου σε επαγγελματία μεταφραστή που γνωρίζει τις τόσο διαδικασίες όσο και τις απαραίτητες επικυρώσεις.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση κατοίκων εξωτερικού»

Μετάφραση εκκαθαριστικού εφορίας

Φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού από το 2021 και μετά

Ο νόμος για τη φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού έχει κάποιες σημαντικές αλλαγές από το 2021. Πιο συγκεκριμένα:

Αριθμός φορολογικής ταυτοποίησης

Καταρχάς, ως κάτοικος εξωτερικού τώρα δηλώνεις την πλήρη διεύθυνση μόνιμης κατοικίας σου και τον αριθμό φορολογικής ταυτοποίησης στο εξωτερικό. Με άλλα λόγια, δηλώνεις ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή όποιο άλλο στοιχείο χρησιμοποιούν οι φορολογικές αρχές της χώρα κατοικίας. Φυσικά, δηλώνεις κανονικά το παγκόσμιο εισόδημά σου στη χώρα φορολογικής κατοικίας σου, ακολουθώντας τις διμερείς Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «μετάφραση εγγράφων φορολογική δήλωση κατοίκων εξωτερικού»

Μετάφραση φορολογικών εγγράφων

Υποχρέωση φορολογικής δήλωσης

Ακόμη, ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού από το 2021 υποβάλεις φορολογική δήλωση στην Ελλάδα μόνο αν έχεις πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δηλώσεις στο έντυπο Ε1 τα ακόλουθα στοιχεία: Αρχικά, οποιοδήποτε εισόδημα από συντάξεις και ενοίκια. Επίσης, ποσά από επιχειρηματική δραστηριότητα. Επιπλέον, δήλωσε αφενός τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων σου ή δάνεια και αφετέρου τυχόν κληρονομιές. Τέλος, μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις στοιχεία ακινήτων και αυτοκινήτων, καθώς και κεφάλαια που έφερες από το εξωτερικό

Εκτός αυτού, στο έντυπο Ε2 πρέπει να συμπληρώσεις αφενός εισοδήματα από ακίνητη περιουσία και αφετέρου ποσοστά ιδιοκτησίας. Ωστόσο, αν έχεις κάνει κάποια μεταβίβαση ακινήτου ή γονική παροχή, πρέπει να την συμπεριλάβεις στη δήλωσή σου.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «Μετάφραση κάτοικος εξωτερικού»

Μετάφραση βεβαίωσης φορολογικής κατοικίας

Κατά βάση, ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού δεν πρέπει να δηλώσεις το πόθεν έσχες για χρήματα που στέλνεις στην Ελλάδα. Ακόμη, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα ποσά αυτά είτε για αγορά ακινήτου, είτε για διαβίωση στην Ελλάδα.

Γενικά, ακόμη κι αν δεν έχεις εισόδημα στην Ελλάδα, κατάθεσε προαιρετικά μηδενική δήλωση για να γλιτώσεις τη γραφειοκρατία. Φυσικά, αυτό θα το κάνεις αν και ο λογιστής σου είναι σύμφωνος. Τέλος, μην ξεχάσεις να υποβάλεις τη φορολογική σου δήλωση από Φεβρουάριο ως Ιούνιο κάθε χρόνου.

Φορολογικός εκπρόσωπος

Ακόμη, συμπλήρωσε υποχρεωτικά το ΑΦΜ του φορολογικού εκπρόσωπου σου. Αν αλλάξεις φορολογικό εκπρόσωπο, ενημέρωσε πρώτα την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ώστε να μην απορρίψουν τη φορολογική σου δήλωση.

Μετάφραση φορολογικών εγγράφων κατοίκων εξωτερικού

Δήλωση γάμου

Αν στο μεταξύ έχεις παντρευτεί, πριν υποβάλεις τη δήλωσή σου ενημέρωσε την αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης σου.

Στη συνέχεια, παράλαβε τον κλειδάριθμο μετά από σχετική ηλεκτρονική αίτηση. Με αυτόν, ενεργοποίησε τους κωδικούς taxisnet από απόσταση.

Αναδρομική αλλαγή φορολογικής κατοικίας

Η απόφαση 1627/2020 του ΣτΕ είναι σαφής: η φορολογική κατοικία δεν αλλάζει αναδρομικά, δηλαδή για έτος πριν από το προηγούμενο του τρέχοντος έτους. Με άλλα λόγια, ακόμη και αν τα δικαιολογητικά που έχεις καταθέσει αποδεικνύουν ότι ήσουν πράγματι φορολογικός κάτοικος εξωτερικού εκείνη τη χρονιά, ωστόσο, δεν έχεις δικαίωμα να αλλάξεις αναδρομικά τη φορολογική σου κατοικία.

πλούσια αποτελέσματα στο serp του google κατά την αναζήτηση για «μετάφραση φορολογικής δήλωσης»

Μετάφραση πιστοποιητικού μόνιμης φορολογικής κατοικίας


Ψηφιακή ή έντυπη μετάφραση; 

Τα περισσότερα έγγραφα εκδίδονται ηλεκτρονικά (π.χ. μέσω gov.gr) και υποβάλλονται διαδικτυακά. Μπορείς να πάρεις τη μετάφρασή σου έντυπη ή ψηφιακή με την ίδια ισχύ – με επίσημη ψηφιακή υπογραφή – απευθείας στο email σου έτοιμη να την ανεβάσεις στην πλατφόρμα του αρμόδιου φορέα.


5 λόγοι να εμπιστευτείς τη μετάφραση των εγγράφων σου για αποφυγή διπλής φορολόγησης στο metaphrasis:

kiki_small_80

Kiriaki Papakonstantinou, MSc MCIL CL

Chartered Translator – Translator Trainer

Founder of metaphrasis

‘The best solution is what you deserve!’

Copyright ©2025 | All Rights Reserved | Powered & Supported by GoMeta

Copyright © all rights reserved. Sorry, you cannot copy content of this page.

Log in with your credentials

Forgot your details?