Μεταφραστικά Κέντρα: εντόπισε ψεύτικα στοιχεία στο Google

Θέλω να πάω στο:
Μεταφραστικά Κέντρα στο …χάος του Google
Παραπλανητικές Αξιολογήσεις και Κριτικές
Πώς να εντοπίσεις τις ψεύτικες κριτικές:
Ψεύτικες Πιστοποιήσεις και Βραβεία
Πώς να εντοπίσεις τα ψεύτικα βραβεία:
Παραπλανητικό Ωράριο Λειτουργίας
Μεταφραστικά Κέντρα μεταξύ πολλών άλλων…
Μεταφραστικά Κέντρα: εν ολίγοις…
Γενικά
Η μετάφραση είναι μία υπηρεσία που απαιτεί αφενός γνώσεις κι εμπειρία και αφετέρου ειλικρίνεια και σεβασμό προς τον πελάτη – όπως άλλωστε όλες οι υπηρεσίες; Και φυσικά, σήμερα ο πιο δημοφιλής τόπος διαφήμισης των υπηρεσιών μετάφρασης είναι το Google My Business (GMB).
Το GMB είναι ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο τα μεταφραστικά γραφεία παρουσιάζουν το προφίλ τους στο Google. Μεταξύ άλλων, κάθε μεταφραστικό κέντρο ενημερώνει ακόμη για την τοποθεσία, τις περιοχές εξυπηρέτησης, αλλά και το ωράριο λειτουργίας του. Επομένως, είναι λογικό να θεωρήσεις δεδομένο ότι τα στοιχεία κάθε επιχείρησης είναι ειλικρινή. Με άλλα λόγια, πιστεύεις ότι όλες οι μεταφραστικές επιχειρήσεις προβάλλουν πραγματικά στοιχεία. Συνεπώς, από όλα τα μεταφραστικά κέντρα που θα βρεις στο Google αρκεί να επιλέξεις αυτό με την χαμηλότερη τιμή προσφοράς. Είναι, όμως, τόσο απλό τελικά;
Μεταφραστικά Κέντρα στο …χάος του Google
Δυστυχώς, όπως σε κάθε άλλο κλάδο έτσι και στις υπηρεσίες μετάφρασης υπάρχουν τα μαύρα πρόβατα. Ορισμένες επιχειρήσεις, λοιπόν, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τις δυνατότητές του με σκοπό να παραπλανήσουν τους εν δυνάμει πελάτες.
Όλο και συχνότερα πολλοί νέοι πελάτες μας μάς ενημερώνουν για τις προηγούμενες αρνητικές εμπειρίες τους με συγκεκριμένα γραφεία. Αυτό φυσικά είναι ιδιαίτερα λυπηρό για ολόκληρο τον μεταφραστικό κλάδο. Πράγματι, υπάρχουν επιτήδειοι – και συχνά άσχετοι οι ίδιοι με τη μετάφραση – που αμαυρώνουν το επάγγελμα του μεταφραστή.
Πώς, λοιπόν, να διαλέξεις την καλύτερη μεταφραστική υπηρεσία από το Google; Πώς μπορείς να εντοπίσεις τις επιχειρήσεις που προσπαθούν να σε παραπλανήσουν με ψεύτικα στοιχεία; Υπάρχουν ορισμένοι πραγματικά πολύ απλοί τρόποι να φιλτράρεις τις πληροφορίες και τα στοιχεία που βρίσκεις. Ας δούμε τα κυριότερα από αυτά:
Μεταφραστικά Κέντρα: ότι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός
Παραπλανητικές Αξιολογήσεις και Κριτικές
Ορισμένες επιχειρήσεις ανεβάζουν ψεύτικες αξιολογήσεις και κριτικές στο GMB για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες κι έχουν πολύ καλό όνομα στην αγορά. Φυσικά, στόχος τους είναι να επηρεάσουν τον δυνητικό πελάτη ώστε να επιλέξει μια συγκεκριμένη επιχείρηση, παραπλανώντας τον για την πραγματική ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν. Συχνά μάλιστα, αγοράζουν ψεύτικες θετικές κριτικές από «επαγγελματίες» του είδους με ψεύτικα προφίλ. Επίσης, πρώην καθηγητής αλλά και μαθητές φροντιστηρίου ανέφεραν ότι τον πίεσαν να βάλει 5 αστέρια στο “μεταφραστικό γραφείο” του ιδιοκτήτη. Κάπως έτσι προσπαθούν να σκαρφαλώσουν στις πρώτες θέσεις της Google.
Έλεγξε προσεκτικά τις κριτικές στα μεταφραστικά κέντρα
Πώς να εντοπίσεις τις ψεύτικες κριτικές:
Καταρχάς, πήγαινε στα προφίλ των αξιολογητών. Κατόπιν, δες αν οι κριτικές αφορούν μόνο στην συγκεκριμένη επιχείρηση (ή σε επιχειρήσεις με τον ίδιο ιδιοκτήτη). Στην περίπτωση αυτή, μάλλον οι κριτικές δεν είναι ειλικρινείς. Ακόμη, αν οι ίδιοι χρήστες αφήνουν παρόμοιες κριτικές σε πολλαπλές επιχειρήσεις, τότε μιλάμε για ψεύτικους λογαριασμούς ή σαφείς προσπάθειες παραπλάνησης.
Στη συνέχεια, διάβασε τις αξιολογήσεις ορισμένων προφίλ. Αναμφισβήτητα, αν τα στοιχεία εκεί είναι άσχετα με το αντικείμενο της επιχείρησης τότε καλύτερα να προσέξεις. Αν πάλι είναι γενικά κι αόριστα ή ακόμη και ανύπαρκτα, τότε ο ιδιοκτήτης μάλλον έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη…
Τέλος, προσπάθησε να επαληθεύσεις τις πληροφορίες στις κριτικές, όπως συγκεκριμένα γεγονότα, ημερομηνίες ή τοποθεσίες. Φυσικά, αν δεν μπορείς να τις επιβεβαιώσεις, τότε μάλλον είναι ψεύτικες. Συχνά μάλιστα βλέπεις όλο το σόι του ιδιοκτήτη (μαζί με τα συμπεθέρια) να κάνει «εξαιρετικότατες» κριτικές… Επίσης, αν δεις ότι έχουν γίνει πολλές κριτικές μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα τότε μάλλον κάποιος προσπαθεί να σε παραπλανήσει. Τέλος, η επιχείρηση με συντριπτικά περισσότερες πεντάστερες κριτικές και γενική βαθμολογία κάτω του 5 έχει φάει ποινή από την Google.
Γενικά, οι ψεύτικες κριτικές είναι συχνά τόσο στημένες που βγάζουν μάτι και κάνουν μεγαλύτερη ζημία στην επιχείρηση παρά καλό. Εκτός βέβαια αν ο ιδιοκτήτης μας θεωρεί τόσο ανόητους ώστε να θαυμάσουμε την κοσμοσυρροή που προκάλεσαν οι «αξιοπρεπέστατες» υπηρεσίες του.
Οι αρνητικές κριτικές που υπάρχουν μόνο στις μπάρες αλλά πουθενά αλλού λένε…πολλά!
Διαγραφή Αρνητικών Κριτικών
Βλέπεις, λοιπόν, ότι οι αξιολογήσεις ενός μεταφραστικού γραφείου περιλαμβάνουν και ορισμένες χαμηλές βαθμολογίες. Είναι απολύτως φυσιολογικό να ανατρέξεις σε αυτές για μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Ψάχνεις, λοιπόν, χαμηλότερη βαθμολογία και βλέπεις μόνο πέντε αστέρια… Μα που πήγαν εκείνα τα μονά και διπλά αστέρια που υπάρχουν στις μπάρες αξιολόγησης;
Αν η επιχείρηση έχει σβήσει τις κακές κριτικές, φαντάζεσαι τι σημαίνει αυτό: ότι η αρνητική κριτική ήταν απόλυτα αληθινή – ότι κι αν έλεγε. Στην πραγματικότητα, παντού μπορεί να προκύψουν παρεξηγήσεις και προβλήματα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζει κανείς τι έχουν να πουν και οι δύο πλευρές ώστε να βγάλει τα συμπεράσματά του. Επομένως, όταν σβήνει μια κακή κριτική, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης δεν έχει αντεπιχειρήματα. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, επιβεβαιώνει στο έπακρο την άποψη που έχει ο δυσαρεστημένος πελάτης.
Ψεύτικες Πιστοποιήσεις και Βραβεία
Ορισμένα μεταφραστικά γραφεία παρουσιάζουν ψευδείς δηλώσεις σχετικά με πιστοποιήσεις ή βραβεία που έχουν αποσπάσει. Φυσικά, αυτό έχει ως σκοπό να ενισχύσουν την αξιοπιστία της επιχείρησης και να προσελκύσουν πελάτες τους οποίους θα εντυπωσιάσουν αυτές τις πιστοποιήσεις ή βραβεία.
Υπάρχουν βραβεία για μεταφραστικά κέντρα σε πολύ καλές τιμές…
Πώς να εντοπίσεις τα ψεύτικα βραβεία:
Τόσο οι πιστοποιήσεις όσο και οι βραβεύσεις στον χώρο της μετάφρασης είναι έγκριτες όταν τα απονέμουν συγκεκριμένα ιδρύματα και φορείς παγκοσμίου φήμης. Ψάξε να δεις ποιος φορέας απονέμει το βραβείο ή την πιστοποίηση. Επίσης, ποιοι αποτελούν την κριτική επιτροπή και φυσικά για τι ακριβώς βραβεύτηκε το μεταφραστικό.
Πρόσφατα, για παράδειγμα, ένας καλός μας πελάτης μας ενημέρωσε ότι υπάρχει μεταφραστικό γραφείο που «μοστράρει» βραβείο από μια… διαφημιστική εταιρεία. Μάλιστα, η ίδια εταιρεία είχε επικοινωνήσει και με το metaphrasis για να μας πουλήσει το ίδιο ακριβώς βραβείο… Επίσης, υπάρχουν μεταφραστικά που παρουσιάζουν βραβεία από επιχειρήσεις των οποίων τα προϊόντα πουλούσαν σε σταντ στις εγκαταστάσεις τους!
Είναι γεγονός ότι κανένα αξιοπρεπές μεταφραστικό γραφείο ούτε θέλει αλλά ούτε και έχει ανάγκη αγορασμένα βραβεία. Αρκεί που παρέχει πραγματικά εξαιρετικές υπηρεσίες με σεβασμό στους πελάτες του.
Μεταφραστικά Κέντρα: ξέρεις που είναι πραγματικά το καθένα;
Παραπλανητική Τοποθεσία
Ακόμη, ορισμένες μεταφραστικές επιχειρήσεις δηλώνουν ψεύτικες τοποθεσίες στο GMB προκειμένου το Google να τις εμφανίζει εκτός της φυσικής τους έδρα. Έτσι, προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες που ψάχνουν για σχετικές υπηρεσίες σε συγκεκριμένες περιοχές. Ωστόσο, ακόμη και τα αποκλειστικά διαδικτυακά μεταφραστικά γραφεία πρέπει να έχουν δηλώσει την καταστατική τους έδρα. Βάσει αυτής, επομένως, θα τις εμφανίζει κάθε μηχανή αναζήτησης.
Συγκεκριμένα, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένα μεταφραστικό γραφείο που ξεφύτρωσε σε μια γειτονιά της Θεσσαλονίκης χωρίς να υπάρχει πραγματικά! Βέβαια, ακολούθησε σχετική νομική έρευνα στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο και την αρμόδια εφορία με κάποια πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα: είχε έδρα εκτός Θεσσαλονίκης, είχε κάνει έναρξη με άλλη δραστηριότητα και φυσικά δεν μπορούσε να εκδώσει νόμιμες αποδείξεις μεταφράσεων.
Ως γνωστόν, το metaphrasis έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη αλλά εξυπηρετεί διαδικτυακά το ιδιαίτερα διευρυμένο πελατολόγιό μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Επομένως, μια απλή αναζήτηση θα εμφανίσει την πραγματική μας έδρα. Μάλιστα έχουμε συμπεριλάβει και μία – μάλλον ακαλαίσθητη – φωτογραφία του κτιρίου όπου μπορεί κανείς να μας βρει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Μεταφραστικά κέντρα: λειτουργούν πράγματι όπως δηλώνουν;
Παραπλανητικό Ωράριο Λειτουργίας
Μια άλλη παραπλανητική πρακτική είναι η δήλωση ψεύτικων ωραρίων λειτουργίας στο Google. Με άλλα λόγια, ένα μεταφραστικό γραφείο δηλώνει ότι λειτουργεί για μεγαλύτερο διάστημα από το πραγματικό, π.χ. όλο το 24ωρο. Ακόμη, μπορεί να δηλώνει ότι είναι ανοιχτό κατά τη διάρκεια ημερών ή ωρών που δεν ισχύουν πραγματικά. Έτσι, ελπίζει να προσελκύσει πελάτες που αναζητούν υπηρεσίες τις συγκεκριμένες ώρες.
Ωστόσο, μπορείς εύκολα να ανακαλύψεις αν το ωράριο λειτουργίας είναι αληθινό ή όχι: Βρες τις ώρες επισκεψιμότητας στο προφίλ της επιχείρησης. Αν π.χ. το ωράριο λειτουργίας είναι 24ωρο αλλά η επισκεψιμότητα είναι δυο ώρες την ημέρα τότε καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό… Τέλος, όταν η επισκεψιμότητα είναι ιδιαίτερα αυξημένη την Κυριακή στις 06:00 το πρωί, σίγουρα κάποιος σου κρύβει την αλήθεια.
Το metaphrasis, για παράδειγμα, έχει αναρτημένα δύο ωράρια λειτουργίας: αφενός το ωράριο του φυσικού γραφείου ΔΕ-ΠΑ 9:00-15:00 για τηλεφωνική επικοινωνία & 10:00-14:00 για επί τόπου επισκέψεις. Αφετέρου ΔΕ-ΠΑ 9:00-20:00 για online επικοινωνία μέσω email ή live chat, καθώς και για τηλεφωνική επικοινωνία. Τέλος, μπορείς να συμπληρώσεις τη φόρμα προσφοράς οποιαδήποτε ημέρα/ώρα για να λάβεις προσφορά για τα έγγραφα που θα ανεβάσεις.
Μεταφραστικά Κέντρα μεταξύ πολλών άλλων…
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο επιχειρήσεις με άσχετο αντικείμενο να εντάσσουν και τις υπηρεσίες μετάφρασης στις δραστηριότητές τους. Ουσιαστικά λειτουργούν ως πράκτορες και είτε αναθέτουν τις μεταφράσεις σε άμισθους πρακτικάριους είτε τις ρίχνουν στο Google και τις διορθώνουν… Έτσι – εκτός από τα γνωστά φωτοτυπάδικα – έχουμε δει να παρέχουν υπηρεσίες μετάφρασης μεταφορικές εταιρείες, μεσιτικά γραφεία, ανθοπωλεία αλλά και εμπορικά καταστήματα…
Τα νόμιμα μεταφραστικά κέντρα εκδίδουν έγκυρα παραστατικά
Ψεύτικα Παραστατικά
Όλο και συχνότερα οι νέοι πελάτες, μας κάνουν ένα μάλλον αναπάντεχο για εμάς ερώτημα: «Μπορείτε να κόψετε απόδειξη/ τιμολόγιο;» Μα, τι ερώτηση είναι αυτή; Ποια νόμιμη επιχείρηση δεν μπορεί;
Συγκεκριμένα, στο metaphrasis από 1.1.23 εκδίδουμε τις αποδείξεις μας άμεσα με την παράδοση του έργου. Μέχρι τότε τις ανέβαζε στην ΑΑΔΕ το λογιστήριο έως τις 20 του επόμενου μήνα. Ωστόσο, με τον τρόπο αυτό ο πελάτης δεν μπορούσε να επαληθεύσει ο ίδιος την γνησιότητα του παραστατικού. Για να εξαλείψουμε αυτή την αμφιβολία εφαρμόσαμε την πιο απλή πρακτική. Έτσι, όπως κάθε νόμιμο παραστατικό, οι αποδείξεις μας φέρουν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης για άμεσο έλεγχο της γνησιότητάς τους.
Μεταφραστικά Κέντρα: εν ολίγοις…
Με βάση αυτά, λοιπόν, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη για στην επιλογή σου. Επομένως, το να βρεις το πιο συμφέρον μεταφραστικό γραφείο για τη δουλειά σου μάλλον είναι κάπως πιο περίπλοκο. Συνεπώς, εκτός από το αν και ποια επικύρωση περιλαμβάνει η τιμή, πρόσεξε πολύ όλα τα παραπάνω στην τελική επιλογή σου.
Συνήθως, το κοινό εντοπίζει πολύ γρήγορα μια αναξιόπιστη επιχείρηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ορισμένα μεταφραστικά γραφεία έκαναν rebranding για να αποκαταστήσουν την κακή τους εικόνα. Βέβαια, υπάρχουν κι αυτά που αλλάζουν όνομα – αλλά όχι και τακτική – κάθε διετία… Ωστόσο, το πραγματικό rebranding σημαίνει και πραγματική αλλαγή συμπεριφοράς. Με άλλα λόγια, αν η επιχείρηση θεωρεί τους μελλοντικούς της πελάτες ανόητους μάλλον το rebranding δεν θα την πάει μακριά…άντε το πολύ μια διετία ακόμη.
Βρες το μεταφραστικό που σου ταιριάζει
Ψηφιακή ή έντυπη μετάφραση;
Τα περισσότερα έγγραφα εκδίδονται ηλεκτρονικά (π.χ. μέσω gov.gr ) και υποβάλλονται διαδικτυακά. Μπορείς να πάρεις τη μετάφρασή σου έντυπη ή ψηφιακή με την ίδια ισχύ – με επίσημη ψηφιακή υπογραφή – απευθείας στο email σου έτοιμη να την ανεβάσεις στην πλατφόρμα του αρμόδιου φορέα.
5 λόγοι να εμπιστευτείς τη μετάφραση των εγγράφων σου στο metaphrasis:
- Ανταγωνιστικές τιμές
- Έγκαιρη παράδοση
- Αποδεκτή σε όλο τον κόσμο
- 2 επιλογές: ψηφιακή ή έντυπη
- Δωρεάν μετάφραση Σφραγίδας της Χάγης (αν συνοδεύει το έγγραφο)
Kiriaki Papakonstantinou, MSc MCIL CL
Chartered Translator – Translator Trainer
Founder of metaphrasis
‘The best solution is what you deserve!’