Μάθε αν ένα δημόσιο έγγραφο δεν χρειάζεται μετάφραση εντός της ΕΕ 

Θέλω να πάω στο:

Πότε ένα δημόσιο έγγραφο δεν χρειάζεται μετάφραση

Τι είναι τα πολύγλωσσα τυποποιημένα έγγραφα

Έκδοση πολύγλωσσου τυποποιημένου εντύπου

Πολύγλωσσα έντυπα και δημόσιο έγγραφο χωρίς μετάφραση

Δημόσιο έγγραφο χωρίς μετάφραση και εύλογη αμφιβολία γνησιότητας

Ένα ελληνικό δημόσιο έγγραφο δεν χρειάζεται μετάφραση;

Πότε ένα δημόσιο έγγραφο δεν χρειάζεται μετάφραση

Καταρχάς, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2016/1191 θεσπίζει πολύγλωσσα τυποποιημένα έντυπα ως μεταφραστικά βοηθήματα σε δημόσια έγγραφα όπως πιστοποιητικά γέννησης, ληξιαρχικές πράξεις γάμου, σύμφωνα συμβίωσης, λευκά ποινικά μητρώα, κ.ά. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μπορείς να καταθέσεις το έγγραφο αυτό χωρίς μετάφραση.

Όταν το πολύγλωσσο τυποποιημένο έντυπο συνοδεύει ένα δημόσιο έγγραφο, το τελευταίο δεν χρειάζεται μετάφραση μόνο σε μία περίπτωση: αν η αρχή παραλαβής κρίνει ότι τα στοιχεία που περιέχει το συνημμένο επαρκούν για την επεξεργασία του δημοσίου εγγράφου.

Τι είναι τα πολύγλωσσα τυποποιημένα έγγραφα

Ουσιαστικά είναι πολυσέλιδα επεξηγηματικά γλωσσάρια που αποδίδουν τους όρους που περιλαμβάνει το έγγραφο στα αγγλικά και τις άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες.

Προσοχή όμως: δεν περιλαμβάνουν μεταφρασμένα τα προσωπικά στοιχεία που περιέχει το πρωτότυπο έγγραφο. Αυτή είναι δουλειά επίσημου μεταφραστή, ο οποίος θα μεταφράσει όλα τα στοιχεία του πρωτοτύπου εγγράφου.

Έκδοση πολύγλωσσου τυποποιημένου εντύπου

Μπορείς να εκδόσεις το τυποποιημένο έντυπο πολύ απλά: υπόβαλε αίτηση για να λάβεις το δημόσιο έγγραφο με πολύγλωσσο τυποποιημένο έντυπο. Φυσικά το έντυπο αυτό πρέπει να φέρει τόσο ημερομηνία έκδοσης, όσο και υπογραφή και σφραγίδα της αρχής έκδοσης.

Πολύγλωσσα έντυπα και δημόσιο έγγραφο χωρίς μετάφραση

Κατά βάση, τα πολύγλωσσα τυποποιημένα έντυπα αποτελούν μεταφραστικό βοήθημα χωρίς αυτοτελή νομική ισχύ. Δηλαδή, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το επίσημο έγγραφο που εκδίδει μία αρχή. Ουσιαστικά, μοναδικό σκοπό τους έχουν τη διευκόλυνση της κατανόησης του δημόσιου εγγράφου το οποίο συνοδεύουν. Κατά συνέπεια, τα έντυπα αυτά δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν ως αυτοτελή έγγραφα μεταξύ των κρατών μελών.

Επίσης, τα πολύγλωσσα τυποποιημένα έντυπα δεν αποτελούν αποσπάσματα ή πιστά αντίγραφα πιστοποιητικών και ληξιαρχικών πράξεων. Συνεπώς, μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις μόνο σε άλλα κράτη μέλη εκτός από το εκείνο που τα εξέδωσε.

Δημόσιο έγγραφο χωρίς μετάφραση και εύλογη αμφιβολία γνησιότητας

Κατά κανόνα, αν οι αρχές ενός κράτους μέλους αμφιβάλλουν για τη γνησιότητα ενός εγγράφου, ζητούν πληροφορίες από την εκδούσα αρχή.

Πιο συγκεκριμένα, η εύλογη αμφιβολία αφορά στη γνησιότητα της υπογραφής και την ιδιότητα του υπογράφοντα. Επιπλέον, συχνά αφορά και στην ταυτότητα της σφραγίδας, ή ακόμη και την παραποίηση ή νόθευση του εγγράφου.

Τέλος, όσα δημόσια έγγραφα δεν βεβαιώνονται ως γνήσια, είναι σα να μην υποβλήθηκαν ποτέ.

Ένα ελληνικό δημόσιο έγγραφο δεν χρειάζεται μετάφραση;

Τα πολύγλωσσα τυποποιημένα έντυπα μπορούν να παρακάμψουν τη μετάφραση συνήθως μεταξύ γλωσσών με λατινικό αλφάβητο. Στην περίπτωση της ελληνικής γλώσσας, κανένα έγγραφο δεν θα γίνει δεκτό χωρίς μετάφραση. Ο λόγος βέβαια είναι σαφέστατος: η ελληνική γλώσσα δεν αποτελείται από λατινικούς χαρακτήρες! Όπως είναι φυσικό, όλα τα στοιχεία είναι στα ελληνικά και θα πρέπει να μεταγραφούν όπως ορίζουν οι σχετικοί κανονισμοί.

Σχετικά άρθρα:


Ψηφιακή ή έντυπη μετάφραση; 

Τα περισσότερα έγγραφα εκδίδονται ηλεκτρονικά (π.χ. μέσω gov.gr ) και υποβάλλονται διαδικτυακά. Μπορείς να πάρεις τη μετάφρασή σου έντυπη ή ψηφιακή με την ίδια ισχύ – με επίσημη ψηφιακή υπογραφή – απευθείας στο email σου έτοιμη να την ανεβάσεις στην πλατφόρμα του αρμόδιου φορέα.


5 λόγοι να εμπιστευτείς τη μετάφραση του ιδιωτικού συμφωνητικού σου στο metaphrasis:

kiki_small_80

Kiriaki Papakonstantinou, MSc MCIL CL

Chartered Translator – Translator Trainer

Founder of metaphrasis

‘The best solution is what you deserve!’

Copyright ©2024 | All Rights Reserved | Powered & Supported by GoMeta

Copyright © all rights reserved. Sorry, you cannot copy content of this page.

Log in with your credentials

Forgot your details?